Перейти до основного вмісту

Коли чотирилапий друг стане другом для незрячих України?

Міжнародний день собак-поводирів відзначається в останню середу квітня більше ніж в 60-ти країнах світу. Нажаль, в Україні приводів для святкування не має. І не тому, що українським незрячим не потрібні собаки-поводирі, а тому що таких собак в нашій державі просто не існує. Правда, нещодавно великої популярності на центральних телеканалах і в Інтернеті отримала новина про те, як у Києві незрячого не пустили в метро  з собакою-поводирем… Емоційні відеоролики викликали у глядачів співчуття і жалість до незрячого та обурення діями персоналу метрополітену. Одразу з’явилось багато так званих експертів по реабілітації людей з порушеннями зору взагалі і по собакам-поводирям, зокрема. Як виявилося згодом, собака-поводир героя відео сюжету, насправді, не була собакою-поводирем, оскільки не має сертифікату. У зв’язку з цією ситуацією, виникли знову питання, чи потрібні взагалі собаки-поводирі в Україні, а якщо потрібні – де їх взяти?
Звернемось до фактів: першим фактом є те, що після розвалу Радянського Союзу, Україна залишилась без спеціалізованих шкіл по підготовці собак-поводирів, а українські незрячі – без цих помічників. Факт другий: тему собак поводирів, як одну зі складових системи реабілітації людей з порушеннями зору, вже за часів незалежності вперше підняла Ужгородська міська громадська організація інвалідів зору «Дивосвіт».
З квітня 2012 року по березень 2014 року організація була партнером в реалізації проекту «Передача методів реабілітації інвалідів по зору, які використовуються в Північній Угорщині, іноземним партнерам» в рамках Програми транскордонного співробітництва Угорщини, Румунії, Словаччини та України. Крім методів реабілітації, які застосовуються на території Угорщини, активно вивчався такий напрямок, як використання собак-поводирів.
За час проекту було підготовлено 6 собак, 3 з них залишилися в Угорщині, 2 було передано в Румунію, а один, в березні 2014 року, прибув на Україну. Організація «Дивосвіт» в свою чергу передала собаку українській незрячій з Мукачева. Проте на цьому діяльність громадської організації «Дивосвіт» в напрямку популяризації і впровадження собак-поводирів в Україні не припинилась. У активістів ГО «Дивосвіт» виникло величезне бажання зрушити з мертвої точки вирішення даного питання в Україні. Першим таким рішучим кроком стало проведення в м. Ужгороді, в жовтні 2013 року, Всеукраїнським громадським об’єднанням «Національна Асамблея інвалідів України» (НАІУ) та Ужгородською міською громадською організацією інвалідів зору «Дивосвіт» міжнародного інформаційного семінару «Перспективи впровадження в Україні міжнародного досвіду використання собак-поводирів, як активних помічників осіб з вадами зору», в якому взяли участь кінологи-ентузіасти з більшості регіонів України, а також громадські лідери, яким ця тема актуальна і цікава. На семінар були запрошені наші партнери з Угорщини та Румунії, щоб поділитися своїм досвідом.
Тема виявилась настільки актуальною, що через рік, у жовтні 2014 року, вже був проведений всеукраїнський форум «Теоретичні та практичні аспекти застосування собак-поводирів в Україні», на який зібралися усі зацікавлені в даній проблематиці сторони: незрячі активісти, кінологи, юристи, керівники громадських організацій людей з порушеннями зору, представники влади тощо.
Слід зазначити, що 13 грудня 2006 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла Конвенцію «Про права людей з інвалідністю» та факультативний протокол до Конвенції. Ці два надзвичайно важливих документи були ратифіковані Верховною Радою України 16 грудня 2009 року та набрали чинності для України 6 березня 2010 року.
Відповідно до статті 9 Конвенції про права людей з інвалідністю, щоб надати людям з інвалідністю можливість вести незалежний спосіб життя й усебічно брати участь у всіх аспектах життя, держави-учасниці вживають належних заходів для забезпечення людям з інвалідністю доступу нарівні з іншими до фізичного оточення, транспорту, інформації та зв'язку. Держави-учасниці вживають належних заходів для того, щоб надавати різні види послуг помічників і посередників, зокрема провідників, читців і професійних сурдоперекладачів, для полегшення  доступності будинків та інших об'єктів, відкритих для населення.
Закордонний досвід свідчить, що надійними помічниками незрячих були і залишаються собаки-провідники, які супроводжують незрячих на навчання та роботу, до магазину та аптеки, а також за іншими необхідними маршрутами.
Отож, учасники форуму в Ужгороді за підсумками своєї діяльності прийняли резолюцію, в якій рекомендували Уряду створити робочу групу з представників громадських організацій, кінологів, реабілітологів, психологів, освітян, журналістів, юристів та держслужбовців для проведення подальшої діяльності з метою створення умов для підготовки в Україні собак-поводирів для осіб з порушеннями зору.
Були також надіслані листи звернення до Президента України та до Прем’єр-міністра України з конкретними пропозиціями, щодо впровадження інституту собак-поводирів в Україні.
Нажаль, на всі звернення була отримана лише відписка з Департаменту соціального захисту інвалідів Міністерства соціальної політики України про те, що у держави відсутні кошти на фінансування даної сфери. У відповіді не містилось ні глибокого аналізу можливого впровадження системи підготовки та застосування собак-поводирів, ні навіть фінансового аспекту цієї проблеми. На даний час, жодний спеціаліст, не пояснив, яка ж буде ціна собаки-поводиря і на чому вона ґрунтується.

Так що, в підсумку – держава економить свої кошти, а українські незрячі сидять в чотирьох стінах!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Sergey Winik not ordinary person from Odessa

 Sergey Winik unusual guy from Odessa. What is he unusual? -you ask. I think that nowadays are not ordinary human means to be a human one that wants to live simple peaceful happy life. The Sergey. He loves his family, his friends, his country. Love is not only words, but also deeds. He is always willing to share his time with his father to watch football and proud his favorite team. Friends know what Sergei can refer to for any occasion at any time-it will help. And for the environment, he also did good work to participate in actions to collect garbage. Sergey lives and rich internal life-he likes electronic music, oversees its development and well versed in it. His favorite styles are Trance and drum and bass. Music inspired By the life and active life position. He has a hobby of English and sports. Earlier Sergey himself competed in different sports, but after the injury became an active and excitable spectator. Another Serge’s thing is interesting in that the original font that use